• FaceBook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • het Verrassende Platteland van Cuijk
  • VVV
  • LandvanCuijk
  • Ons Plattelands Rondje

Educatie op Landgoed de Barendonk

Excursie Barendonk Holsteins

28 maart 2013 mochten we (kinderen van de Basisschool dr. Jan de Quay te Beers) op bezoek bij het melkveebedrijf van de familie Hermanussen. Jens, Lenn en Merel hebben ons veel verteld over wat er allemaal gebeurt op het bedrijf. Allereerst werden we welkom geheten door Liesbeth en keken we een film over het bedrijf. Vervolgens kregen we een zeer interessante rondleiding. We begonnen bij de pasgeboren kalfjes en gingen via de eenjarigen door naar de grote stal waar de melkkoeien staan. We hebben gezien hoe deze door de melkmachine worden gemolken. We sloten af bij de tweejarigen die een eigen stal hebben. Onderweg zagen we ook drachtige koeien waarvan er drie een hele dikke buik hadden omdat ze bijna moesten kalven. Het was de hoogste tijd voor een korte onderbreking. We kregen wat lekkers te eten en drinken. Na de pauze was het tijd voor de volgende ronde: in groepjes deden we de aardappelrace, melkbussenrace, weet-wat-de-koe-eet en nog een quiz.

Jens, Lenn en Merel, hartstikke bedankt voor deze leuke ochtend!

Van luchtkasteel tot dassenburcht

Dit is een scholenproject dat wij samen met de Beerse basisschool Dr. Jan de Quay invullen. Het project heeft een schoolbreed karakter. Groep 1 tot en met groep 8 van onze basisschool doen mee. De school heeft het landgoed "geadopteerd". Dit betekent dat alle groepen ons landgoed in principe om het jaar bezoeken, waardoor een sterke band tussen het landgoed en de school ontstaat. Op 28 juni 2007 vond de aftrap plaats, alle kinderen van de basisschool kwamen naar landgoed de Barendonk om het schooljaar af te sluiten. Juf Anita Kroes is contactpersoon van de basisschool. Ook zijn er twee enthousiaste vrijwilligers mee komen helpen: Wilma Tolmeijer en Yvon Derks. Hartelijk dank voor jullie inzet.

Initiatiefnemers

Het idee voor een educatief project op en over particuliere landgoederen is afkomstig van mevrouw C. Sloet van Oldruitenborgh, eigenaar van het Landgoed De Oldenhof te Vollenhove (Overijssel). Kinderen uit de buurt richtten nogal eens vernielingen aan op haar landgoed. Door te laten zien wat er reilt en zeilt, wie er wonen en wat er allemaal groeit en leeft, worden respect en betrokkenheid gestimuleerd. Dit zou een positief effect kunnen hebben op hoe kinderen met hun omgeving omgaan. www.vanluchtkasteeltotdassenburcht.nl

2e Prijs

Op de landelijke scholingsdag op Kasteel Groenendael van het Ministerie van LNV heeft Landgoed de Barendonk de 2e prijs behaald bij de uitverkiezing van Landgoed van het Jaar 2010.

Herfstfeest op de Barendonk

Op 21 oktober 2015 werd er op landgoed 'De Barendonk' in Beers een Herfstfeest georganiseerd voor alle kinderen van onze school.

Elke groep heeft ter voorbereiding van het Herfstfeest in de klas gewerkt aan een bepaald thema. Groep 5 heeft een aantal lessen gevolgd over landgoedelementen, zoals een oranjerie en een ijskelder. Tijdens het Herfstfeest werden er allerlei opdrachten op het landgoed uitgevoerd. Het was een mooie dag! Met blije kinderen.